Sapi Med

MFA Multi-Funkcionalen Anus-skopski instrument

MFA Multi-Funkcionalen Anus-skopski instrument

MFA Multi-Funkcionalna Anus-skopski instrument – študiran in realiziran za pridobivanje dragocenih informacij že pri prvem proktološkem pregledu z ozirom na rektalno občutljivost in funkcionalnost.

Instrument ima sposobnost na enostaven in hiter način evidentirati motnje in rektalno občutljivost. Instrument je zelo koristen, ker usmeri specialista razviti nadaljnja preverjanja in tako dobiti čim popolnejšo klinično sliko pacienta, predvsem, če se predvideva kirurška intervencija.

MFA je diagnostičen instrument za enostavno rektalno raziskavo in za anus-rektalno ročno merjenje. Vsebuje graduirano anus-skopsko napravo, ki je koristna za merjenje dolžine kanala, za ocenjevanje entitete eventualnega prolapsa, ima kateter kjer se na koncu nahaja mehurček in pipa z dvojnim izhodom, na vrhu ima vrtalnik (za uvajanje) in luknjico s premerom od približno 1 cm, za uvajanje katetra.

Motnje rektalne občutljivosti lahkoto predvidijo važnejše patologije in/ali komplikacije, ki se pojavijo po kirurški intervenciji.

MFA je enostaven in funkcionalen instrument, ki omogoča že za časa prvega pregleda izvršiti razen splošno anus-skopijo tudi sledeče:

  1. TEST REKTALNE OBČUTLJIVOSTI (TRO)
  2. BALOON EXPULSION TEST (BET)
  3. OCENJEVANJE ENTITETE PROLAPSA (OEP)
  4. MERJENJE DOLŽINE ANUS KANALA (MDAK)

 

TEST REKTALNE OBČUTLJIVOSTI (TRO)
Prepoznavanje izredne rektalne občutljivosti ali neobčutljivosti, že za časa prvega pregleda, je zelo važno za študij in za uspešno ravnanje s pacienti. Rektalna občutljivost se z lahkoto testira z ročnim merjenjem in s pomočjo tehnike raztezanja mehurčka. MFA uporablja isti princip in isto tehniko.

Podmazana anus-skopska naprava MFA se uvaja v anus do približno 8 cm analne rime z že nameščenim mehurčkom iznad naprave; da se vrednosti ne bi spremenile je poprej potrebno odstraniti s pomočjo brizgalke zrak, ki se nahaja v mehurčku vse dokler se laktozne stene ne oprimejo katetra. Potem se odstranijo vrtalnik in anus-skopska naprava. Z nepremičnim katetrom, zdravnik polagoma vpihuje zrak v mehurček s pomočjo brizgalke od 100 cc tako, da vnese v zato določeno tabelo sledeče vrednosti: First Sensation (FS), Konstantno željo izprazniti črevesje (KŽI) in Maksimalno Tolerantni Volumen (MDV).

Na ta način se klasificiral paciente v tri tipe: v izredno občutljive paciente, v normalne in v neobčutljive paciente.

Drugi izhod MFA katetra omogoča povezati mehurček s pomočjo spiralne cevčice na manometer za merjenje arterijskega pritiska. Tako sei tako dobijo rektalni podatki (volumen/pritisk). Tako dobljeni rektalni podatki s pomočjo MFA instrumenta, do katerih se pride z lahkoto, se ne smejo smatrati verodostojni, ker obstajajo številni faktorji, ki intervenirajo za časa rektalnega krčenja in, ki se s težavo identificirajo brez merjenja. Te vrednosti lahko odkrije le izkušen ekspert proktolog, ki doda in obogati dobljene podatke s pomočjo instrumenta TSR.

 

BALOON EXPULSION TEST (BET)
Čeprav test z mehurčkom nima diagnostičnih vrednosti, z enostavnim izvajanjem z BET instrumentom, se lahko dobijo dobri rezultati že za časa prvega proktološkega pregleda. Tem vrednostim se potem dodajo še dodatne informacije. Potem, ko se je vpihalo 60 cc. zraka v notranjost mehurčka, se povabi pacienta v toaleto, kjer mora izločiti zrak. Na osnovi časa, ki ga uporabi (maksimalno eno minuto) se lahko ugotovi ali je pacient izredno občutljiv ali je neobčutljiv. 

 

OCENJEVANJE ENTITETE PROLAPSA (OEP)
Potem, ko ste vstavili kateter, odstranite anus-skopsko napravo in vpihajte od 150 do 160 cc zraka v mehurček. Zdravnik močno povleče za kateter in povabi pacienta, da mu pomaga izgnati zrak. Pri ženskah se lahko istočasno izvrši vaginalna eksploracija, ki pomaga pri dobivanju podatkov eventualnega genitalnega zdrka danke ali podatke rektalne entitete izvajanja. Dobljene vrednosti tega testa bodo lahko pobliže formulirale klinično sliko pacienta in usmerile specialista izvršiti dodatna preiskovanja pri pridobivanju popolnejših informacij, če mora priti do bodoče intervencije.

 

MERJENJE DOLŽINE ANUS KANALA (MDAK)
Na osnovi stopenj, ki se nahajajo na anus-skopski napravi, se lahko dobi dolžina analnega kanala. Ta dobljen parameter pred operacijo je koristen v trenutku kirurške intervencije na presredku ali v slučaju fekalne inkontinence. Kot je razvidno iz literature, dolžina analnega kanala in vhod Maksimalno Tolerantnega Volumna, je važen parameter za predvidevanje učinkovitosti biofeedback-a izbranih pacientov za rehabilitacijo.

 

Naprava ni sterilizirana.

Medikem Ravne na Koroškem

+386 (0)2 82 18 210

ravne@medikem.si

 

PE Prežihova 22,
2390 Ravne na Koroškem

Več

Medikem Slovenj Gradec

+386 (0)2 88 43 555

slovenjgradec@medikem.si

 

Glavni trg 44,
2380 Slovenj Gradec
NOVA LOKACIJA!

Več

Medikem Muta

+386 (0)2 87 61 955

muta@medikem.si

 

PE Glavni trg 46
(Zdravstvena postaja)
2388 Muta

Več

© 2016 Medikem d.o.o.